Karin Krog Artist in Residence på Moldejazz' jubileumsfestival

Norsk jazz’ førstedame gjennom mange år liker fortsatt utfordringer, og tar over for John Zorn som Artist in Residence på Moldejazz 2020

Karin Krog sang på den aller første Moldejazzkonserten, og i førpandemisk tid var hun hyra til å trekke tråder tilbake dit gjennom noen innslag på jubileumsfestivalens åpningskonsert med Arild Andersen Group. Den planen står seg.

Når Moldejazz arrangerer en nedskalert festival med primært norske musikere, er konsertrekka til Artist in Residence John Zorn det mest omfattende internasjonale innslaget som ble kansellert grunnet korona.
Men når Karin Krog i sitt 83 år fortsatt er en aktiv utøver med mange jern i ilden, hva var da mer naturlig enn å la norsk jazz’ ubestridte førstedame vise litt av bredden i sitt kunstnerskap gjennom å erstatte Zorn som Artist in Residence? I tillegg til innslag på åpningskonserten vil hun gjøre egne konserter med sin faste trio (Staffan William-Olsson/Terje Gewelt), med sin Meantimekvartett utvidet med saxofonist John Surman, og presentere det flunkende nye prosjektet «Tea with Thelonious» med Valhallakvartetten. I tillegg er Karin Krog tema på Jazzakademiet under festivalen, der det blant annet blir glimt fra hennes lange karriere, fra Penguin Club i Oslo via internasjonalt samarbeid med folk som Don Ellis, Dexter Gordon og andre, fram til i dag.

Karins Molderelasjon kommer ikke bare fra 1961 men også fra et tjuetalls festivalkonserter etter det, hvor hun har spilt med en rekke musikere, fra Jan Garbarek til Kjell Bækkelund. Helt spesiell er dessuten innspillingen hennes av «Break of Day in Molde», som er blitt Moldejazz’ «nasjonalsang» og også har gitt navn til festivalens årlige morgengrykonsert.

Karin Krog har fortsatt snerten i fraseringene, den uforlignelige timingen og den spesielle laidbacke stilen som særmerker de ekte jazzsangerne. Hun er blitt omtalt som norsk jazz’ ubestridte førstedame og verdens hippeste bestemor.

En slik artist er det verdt å feire som Artist in Residence når Moldejazz arrangerer sin sekstiende festival.