Første artistslipp for 2018!

Norgespremiere for den nye supergruppa Hudson, Donny McCaslin med nytt band, «hjemkomst» for Paal Nilssen-Love XL Unit, og premiere på nytt bestillingsverk til Trondheim Voices inngår i det første artistslippet til Moldejazz 2018.

Den nye supergruppa Hudson med John Scofield og Jack DeJohnette i spissen gjør Norgesdebut på åpningsdagen av Moldejazz 2018. Selve åpningskonserten er det Artist In Residence Maria Schneider & Ensemble Denada som står for. Saksofonisten Donny McCaslin vil både gjeste inn på åpningskonserten og gjøre egen konsert med sitt nye band som er utvidet med vokalist Jeff Taylor. Trondheim Voices vil urfremføre et bestillingsverk av Helge Sten og Ståle Storløkken. Paal Nilssen-Love vender fem år etter debuten på Moldejazz tilbake med sitt store ensemble som har vokst fra Large til XL. Ultrafengende Gurls vil gjør intim klubbkonsert og Sparebank 1 SMN JazZtipendiat 2017/ 2018 The MaxX vil fremføre sitt nyskrevne verk for sin versjon av Trondheim Jazzorkester. 

Hudson

Scofield og DeJohnette fronter ny supergruppe!

Hudson heter bandet, oppkalt etter Hudson river, og i tillegg til veteranene John Scofield og Jack DeJohnette består kvartetten av de noe yngre stjernene John Medeski på tangenter og Scott Colley på bass. Bandet ble først samlet til en jobb på Woodstock-festivalen 2014. Det ble en kjempesuksess, som ledet til et kritikerrost album utgitt sommeren 2017. Bandet Norgesdebuterer på Moldejazz 2018.

Repertoaret gjenspeiler at debuten fant sted på Woodstock. I tillegg til egne låter spilles musikk av folk som Bob Dylan, Joni Mitchell, Robbie Robertson m fl. Det hele kles i en musikalsk drakt som gir assosiasjoner til Miles Davis' elektriske periode og band som Tony Williams Lifetime. Dette er ikke konvensjonell jazzrock, men låter fra rockens repertoar framført med jazzens grenseløse frihet som rettesnor.

Bandet gjorde tidligere i år en konsert for fullpakket sal på Ottawa Jazz Festival, en konsert med et trøkk som fikk taket til å løfte seg. I en anmeldelse heter det blant annet: The band hit hard during a long, extended set that offered vintage Woodstock-era rock songs played with a mix of earthy grooves and jazz liberation, a protracted Bitches Brew-style jam, and two mightily swinging originals by Scofield.

I The Guardian omtaler John Fordham kvartetten som et elitejazzband. Det er nettopp det Hudson er. Billetter er lagt ut for salg, og det ventes et utsolgt Teatret Vårt når disse gigantene inntar scena på festivalens åpningsdag.

John Scofield - gitar, John Medeski - tangenter, Scott Colley - bass, Jack DeJohnette - trommer

Hudson
Teatret Vårt (PLASSEN) 690,- inkl.gebyr

Maria Schneider & Ensemble Denada

- feat special guests Donny McCaslin & Jeff Taylor

Åpningskonserten med årets Artist In Residence Maria Schneider & Ensemble Denada tar utgangspunkt i et samarbeid som ble etablert for noen år tilbake hvor Schneider og Ensemble Denada bl a var på en turne i Sør-Afrika sammen.

Det musikalske innholdet i konserten er enda (nov 17) under utvikling, men det er bl a klart at de skal gjøre låten «Sue (Or In A Season of Crime)» som Schneider komponerte sammen med David Bowie. Schneider sa i et intervju med Romsdals Budstikke i oktober 2017 at hun aldri trodde hun skulle fremføre den låten, nå blir hun altså å gjøre det i Molde. Ensemble-leder Anders Eriksson sier dette om samarbeidet mellom Denada og Maria Schneider:

"Maria Schneider er langt på vei den komponist og bandleder som har videreført arven fra de amerikanske gigantene, og tatt jazzens store formater inn i et nytt årtusen. Å få produsere og spille en konsert med Schneiders musikk under hennes ledelse er stort. Ikke minst fordi vi i Molde skal framføre musikk som ikke er framført live tidligere, blant annet «Sue (or in a season of crime)". Her medvirker også Donny McCaslin fra Bowies siste album Blackstar, og sangeren Jeff Taylor. Men det kan også bli enda mer ny musikk fra Schneider og ikke minst blir det musikk fra flere av hennes fantastiske album, blant annet «Sky Blue» og mitt favorittalbum «The Thompson Fields». Vi har allerede fått henvendelser om om konserter  med Schneider fra ulike hold internasjonalt."

Maria Schneider & Ensemble Denada
Bjørnsonhuset 450,- inkl.gebyr

Trondheim Voices: Folklore by Helge Sten/Ståle Storløkken

Komponert av Helge Sten og Ståle Storløkken for Trondheim Voices

FOLKLORE
(traditional customs, tales, sayings, dances, or art forms preserved among a people).

Monumental vokal

Hva skjer når 2/3 av Supersilent bruker Trondheim Voices som instrument?
Det er duket for en ekstraordinær opplevelse når to av Norges fremste lydkunstenere, Helge Sten og Ståle Storløkken, skal urframføre nyskrevet musikk for det grensesprengende vokalensemblet Trondheim Voices.

«Folklore» henter inspirasjoner fra den forhistoriske messens høytidelighet.
I dette verket bruker Trondheim Voices stemmene sine som et massivt mikrotonalt, instrument, der ord skiftes ut med toner, der flerstemte droner og klanger utforskes i en messe-aktig framførelse med tydelige forhistoriske referanser.
Folkloren er en samlebetegnelse på tradisjonsoverført kunst og kunnskap. Den overføres gjennom handlinger fra menneske til menneske og fra generasjon til generasjon, og har ofte tilhørt den uformelle, ikke-kommersielle sfæren av kulturen.

Helge Sten og Ståle Storløkkens verk Folklore, søker mot skjæringspunktet mellom akustisk og elektronisk lyd, mellom det harmoniske og mikrotoale, det kjente og ukjente. Der hvor tiden opphører, og man kan oppleve en ny måte å lytte på.

Sissel Vera Pettersen, Anita Kaasbøll, Tone Åse, Kari Eskild Havenstrøm, Natali Abrahamsen Garner, Siri Gjære, Heidi Skjerve, Torunn Sævik, Ingrid Lode.

Lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien
Lyd: Asle Karstad

Trondheim Voices: Folklore by Helge Sten/Ståle Storløkken
Teatret Vårt (PLASSEN) 450,- inkl.gebyr

Paal Nilssen - Love XL Unit

Paal Nilssen-Loves store band Large Unit gjorde sin aller første konsert noensinne på Moldejazz i 2013. Etter det har bandet turnert med stor suksess i fem verdensdeler og kommer nå "hjem" i en enda større og mer fargesprakende versjon.

Når man skal ramse opp naturkreftene så er det fort gjort for alle som er bevandret i norsk jazz å inkludere trommeslager og bandleder Paal Nilssen-Love. Det er rett og slett vanskelig å finne adjektiver som på en dekkende måte beskriver Nilssen-Loves ustoppelige musikalitet, kreativitet og ENERGI! 

I tillegg til samarbeid med storheter som James Blood Ulmer, Peter Brøtzmann, Akira Sakata, Arto Lindsay, og band som Atomic og The Thing, har han i de siste årene kanalisert mye av energien og kreativiteten sin inn i gigaprosjektet Large Unit, som etter å ha gjort sin første konsert på Moldejazz som 11-mansband i 2013 har turnert flittig i Europa, USA og Japan. Moldejazz-konserten i 2013 kom til som et samarbeid med Elbjørg Raknes sitt Sjøbygda Kunstnarhus hvor bandet øvde i forkant av festivalen. Nilssen-Love har hele tiden hatt en miks av etablerte travere og unge talenter i storbandet sitt, og bandet har vært en energi-giver og inspirator for det store antallet musikere som så langt har vært innom prosjektet. Bandet har også gitt Nilssen-Love muligheten til å vise nye sider som komponist og bandleder, og musikken har tatt stadig nye og spennende retninger.

De senere årene har man i Paal´s turnéplaner og diskografi kunnet spore en økende interesse for musikk og kultur fra Brasil og Etiopia, og Large Unit har vært i både Rio De Janeiro og Addis Abeba for å gjøre workshops med lokale musikere og dansere, og spille konserter. 

Nå samler Paal trådene fra disse turene og til Molde kommer han med et utvidet Large Unit, XL Unit, der han har invitert med seg tre musikere og to dansere fra Etiopia, to perkusjonister fra Brasil i tillegg til grunnstammen Large Unit, som nå teller 13 musikere. 

Thomas Johansson (NO) - cornet and flugelhorn, Mats Äleklint (SE) - trombone, Kristoffer Alberts (NO) - tenor and alto saxophone, Julie Kjær (DK) - alto saxophone and flute, Klaus Holm (NO) - alto and baritone saxophone, Per Åke Holmlander (SE) - tuba, Ketil Gutvik (NO) - electric guitar, Kalle Moberg (NO) - accordion, Tommi Keranen (FIN) - electronics, Jon Rune Strøm (NO) - double and electric bass, Christian Meaas Svendsen (NO) - double and electric bass, Andreas Wildhagen (NO) - drums & percussion, Paal Nilssen-Love (NO) - drums & percussion, Christian Obermayer (NO) - sound engineer

Special guests:

Paulinho Bicolor (BR) - cuica, Celio DeCarvalho (BR) - percussion

Melaku Belay (ET) - dans, Zenash Tsegaye (ET) - dans, Nardos Tesfaye (ET) - vokal, Fasika Hailu (ET) - krahr (strengeinstrument), Habetamu Yeshambel (ET) - masingo (strengeinstrument), Mesay Abebaye (ET) - kobero (trommer)

Paal Nilssen - Love XL Unit, Ethiobraz Edition
Teatret Vårt (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

Gurls

Hvor mange andre norske band består av musikere som har spilt med Chick Corea, Sting, Bobo Stenson og Skrap?

I trioen GURLS møtes tre av landets desidert mest ettertraktede jazzmusikere fra sin generasjon: vokalist Rohey Taalah, saksofonist Hanna Paulsberg og bassist Ellen Andrea Wang. 

Selv beskriver de prosjektet som et musikalsk friminutt. Tekstene er direkte og selvironiske og handler om å være desperat og singel, om svinekotelett-elskere og syngedamer og mye annet man sjelden hører tekster om. Selv om du sikkert ikke kommer på mange andre pop-band som består av en sanger, en kontrabassist og en saksofonist, så er det utvilsomt noe forfriskende og pop-aktig med GURLS. Musikken har en fot i jazzen, men Rihanna og Neneh Cherry er vel så åpenbare inspirasjonskilder. GURLS lager rett og slett uforskammet fengende musikk. 

Trioen har så langt spilt for fulle hus og gjort furore på klubbscener rundt omkring i landet, men en sniklytt på deres kommende debutalbum forsterker troen på at dette er et band som kan nå uvanlig langt. Det blir garantert god stemning og helt fullt hus på Storyville når GURLS gjester Moldejazz 2018.

Gurls
Storyville (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

Donny McCaslin

Norgespremiere på nytt band med vokalist!

Saksofonist og bandleder Donny McCaslin begynte karrieren i bandet til Gary Burton, og har siden spilt mye med Steps Ahead, Gil Evans, Dave Douglas, Anthony Sanchez, og ikke minst med Artist in Residence for 2018, Maria Schneider

Tolv egne album og tre Grammy-nominasjoner har det blitt for McCaslin så langt, og karrieren hans gjorde et nytt stort steg da David Bowie, etter å ha latt seg begeistre av en konsert med kvartetten hans på hull-i-veggen stedet 55Bar i New York, brukte nettopp denne kvartetten som band på det som skulle bli Bowies svanesang: albumet Blackstar. Musikken til McCaslin skylder rocken like mye som den skylder jazzen, den er groovy, fengende, eksplosivt energisk og melodisk.

McCaslin har en høy stjerne i Molde etter tidligere besøk, senest med Steps Ahead i 2016, og nå gleder vi oss til å presentere en ekslusiv norgespremieren på hans nye band som skal fremføre flunkende nytt materiale.

Donny McCaslin: sax
Jeff Taylor: vokal
Jonathan Maron: bass
Jason Lindner: tangenter
Nate Wood: trommer

Donny McCaslin
Storyville (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

Trondheim Jazzorkester & The MaxX

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat 2017-2018 ble i forbindelse med Moldejazz 2017 tildelt Petter Kraft, Tomas Järmyr og Oscar Grönberg for prosjektet «Trondheim Jazzorkester og The MaxX».

Trioen er vanskelig å plassere rent sjangermessig, men de beskriver musikken selv som «catchy riff-baserad jazz-rock, med en konstant skiftande rytmisk karaktär».

De tre svenskfødte musikerne har vært en del av jazzmiljøet i Trondheim i om lag 10 år, der de har tatt sin utdanning på Jazzlinja - NTNU. Alle har valgt å bosette seg i Trondheim, og de representerer i dag et kraftsenter i det unge norske jazzmiljøet. Gjennom bandprosjekter som Megalodon Collective, Team Hegdal, Hanna Paulsberg Concept, Doffs Poi, Yodok og nå sist også Motorpsycho, har de gitt norsk jazz (og rock) både nye og fornya uttrykk. De har alle vært med i tidligere prosjekter i Trondheim Jazzorkester. Stipendiatene vil bruke sin trio The MaxX som utgangspunkt for sitt prosjekt med Trondheim Jazzorkester.

The MaXx: Oscar Grönberg - keyboards, Petter Kraft - gitar og saksofon, Tomas Järmyr - trommer.

Trondheim Jazz Orchestra: Mia Marlen Berg - vokal, Thomas Johansson - trompet, Petter Hängsel - trombone, Mette Rasmussen - saksofon, Kjetil Møster - saksofon, Anton Toorell - gitar, Anja Lauvdal - keyboards, Mattis Kleppen - bass, Tor Breivik - lyd

Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, SpareBank1 SMN og Talent Norge står bak det årlige stipendet, som er det største innen norske improvisasjonskunst. Foruten premieren på Moldejazz 2018, vil prosjektet bli presentert på Victoria - Nasjonal Jazzscene, Dokkhuset Scene, Umeå Jazzfestival og Jazztopad festivalen i Wroclaw, Polen. Alt i løpet av høsten 2018.

Trondheim Jazzorkester & The MaXx
Teatret Vårt (PLASSEN) 450,- inkl.gebyr