Stort førjulsslipp hos Moldejazz

AiR John Zorn x 8, Charles Lloyd feat. Bill Frisell, Cécile McLorin Salvant, Emma-Jean Thackray + 3 nye til Romsdalsmuseet!

Artist in Residence John Zorn tar blant annet med seg flotte Nove Cantici med Bill Frisell, i tillegg til 7 andre konserter i hans residency. Og når Frisell først er i byen spiller han også med Charles Lloyd. Jazzens nye store stemme, Cécile McLorin Salvant tar med bandet sitt til oss. Videre kommer Ane Brun, Metteson, Bernhoft og det britiske jazzstjerneskuddet Emma- Jean Thackray.

Vi legger også ut rabatterte Zorn-pakker, museumspakke og innfører studentpris på en rekke konserter. Billettpakkene erstatter de tidligere «passene» og gir 25% rabatt på billettene i pakkene

John Zorns residency på Moldejazz 2022 er klar med hele åtte konserter; Nove Cantici, The Hierophant, Erik Friedlander solo, New Masada Quartet, Bagatelles Marathon part I og part II, The Hermetic Organ og Simulacrum.

Nove Cantici featuring Julian Lage, Gyan Riley and Bill Frisell

Det er en stor begivenhet når Moldejazz presenterer John Zorns Nove Cantici som åpningskonsert på 2022-festivalen!

Nove Cantici
Molde Domkirke 495,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Molde Domkirke 2335,- inkl.gebyr

Musikerne i dette prosjektet er tre gitarister i verdensklasse; Bill Frisell, Julian Lage og Gyan Riley

Bill Frisell har en udiskutabel legendestatus og er velkjent for Moldejazz-publikummet med en mengde konserter siden “A Molde Concert” (ECM-utgivelse) i 1981. Julian Lage er av mange regnet som det nye “jazz-håpet” på gitarsiden. Han hadde en strålende konsert med trioen sin under Storyville sin Jazzfest I 2018. Gyan Riley er på sin side like mye et “up and coming”-navn blant klassisk skolerte gitarister.

Musikken de tre skal fremføre er hentet fra Zorns 2019-utgivelse “Nove Cantici Per Francesco d’Assisi” (Tzadik). På denne utgivelsen viser komponisten Zorn seg fra en helt annen side enn den avantgarde-jazzen de fleste forbinder ham med. Musikken har et sakralt preg og går i retning av spansk folk og flamenco. I følge en anmeldelse i All About Jazz er Zorns komposisjoner maleriske og maner frem bilder av idylliske landsbyer og snødekte fjelltopper samtidig som menneskeskjebner i lengsel og smerte portretteres. All About jazz konkluderer med at også Zorns “utenomjazzlige” komposisjoner holder et et svært høyt nivå. Kombinasjonen av de tre virituose gitaristene og den vakre musikken gjør dette til en konsert som favner svært bredt. Og, som både temaet og musikken tydelig innbyr til, dette må bli en kirkekonsert! Åpningskonserten i 2022 får dermed en spennende vri og avholdes i Molde Domkirke mandag 18. juli.

Bill Frisell – gitar, Julian Lage – gitar, Gyan Riley - gitar

Meditations on the Tarot

Ulike uttrykk, følelser og referanser fra den mystiske Tarot-verdenen danner utgangspunkt for Zorns komposisjoner for en blendende pianotrio

The Hierophant
Storyville (Plassen) 380,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Storyville (Plassen) 2335,- inkl.gebyr

I Tarotverdenen er hierofanten brua mellom himmel og jord

Zorns musikalske versjon av denne verdenen framføres av en spektakulær pianotrio fra New Yorks kreative downtown-scene med pianist Brian Marsella, bassist Trevor Dunn og trommeslager Kenny Wollesen. Bandet tolker Zorns suite gjennom ulike uttrykk, fra introspektiv eleganse til forrykende ekskursjoner. Vakker, engasjerende, virtuos og variert musikk, der ni komposisjoner representerer hvert sitt kort i kortstokken. Kritikerne omtaler Zorns tema som briljante, og skriver at de tre musikerne bidrar til ytterligere å forsterke kvalitetene.

Brian marsella – piano, Trevor Dunn – bass, Kenny Wollesen - tromme

Erik Friedlander – Solo; “Volac”

Han har figurert i mange sammenhenger, i tillegg til avantgarde også innen klassisk musikk og kammerjazz

Erik Friedlander – Solo; “Volac”
Krona (Romsdalsmuseet) Gratis

Cellisten Erik Friedlandler er en veteran på New Yorks downtown improjazz-scene og ikke uventet da også en av John Zorns mest benyttede musikere

Topaz, broken Arm og Grains of Paradise er tre av hans egne band og han har spilt sammen med så forskjellige artister som Laurie Anderson, Courtney Love og Alanis Morissette. Under Moldejazz 2022 vil han gjøre en solokonsert og fremføre musikken fra albumet “Volac” som inngår i John Zorns “Book of Angels” som igjen er en del av hans “Masada Songbook”.

Konserten inngår som en del av konseptet “Frijazz på Krona”.

Erik Friedlander - cello

The New Masada Quartet

Masadamusikken er fri og innovativ jazz basert på jødisk-influert musikk

The New Masada Quartet
Storyville (Plassen) 380,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Storyville (Plassen) 2335,- inkl.gebyr

New Masada Quartet står ikke tilbake for noen tidligere utgaver. I den nye utgaven av bandet har han tatt inn jazzens nye supergitarist Julian Lage, et unikum som har gitt hakeslepp hos både musikere og publikum

John Zorn har hatt flere versjoner av sin Masada-kvartett, blant annet Electric Masada feat Marc Riot som gjestet Moldejazz i 2003.
En anmelder karakteriserte John Zorn som «The Godfather of Joyful Jazz». Ikke gladjazz i tradisjonell forstand, men musikk som aldri står stille og som fenger et publikum med åpne ører. Denne utgaven av Masada-kvartetten er ganske ny, men har blant annet rykket å gjøre et bejublet gjestespill over flere dager på legendariske Village Vanguard i New York høsten 2019.
Det er å anbefale at man tar med seg Erik Friedlander sin solokonsert på Krona kl 14.00 før man går ned til denne konserten på Storyville kl 16.00. Det vil gi et godt innblikk i Zorns «Masada-tenkning».

John Zorn – altsax, Julian Lage – gitar, Jorge Roeder – bass og Kenny Wollesen - trommer

Bagatelles Marathon Part I

Dette er et helt spesielt og spektakulært, todelt prosjekt med til sammen 30 av verdens ledende impromusikere på scenen i Teatret Vårt kl 14:00 og 20:00

Bagatelles Marathon Part I
Teatret Vårt (Plassen) 495,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Teatret Vårt (Plassen) 2335,- inkl.gebyr
Billettpakke Bagatelles Maraton Part I & II (rabatterte bill. til begge konserter)
Teatret Vårt (Plassen) 740,- inkl.gebyr

Onsdag 20. Juli er det duket for det som nok mange vil se på som hovedkonsertene under John Zorns residency; “The Bagatelles Marathon part I og part II”

Det er en begivenhet i Moldejazzhistorien når John Zorn og 29 andre av verdens ledende improviserende musikere gjør Bagatelles Marathon part I og part II.

Musikken er basert på komposisjoner Zorn skrev våren 2015, samlet under tittelen Bagatelles. Gjennom to konserter onsdag i festivaluka fremfører fjorten ensembler mer enn femti av komposisjonene. Ensemblene omfatter kjernemedlemmer i Zorns innerste krets, så vel som eventyrlig begavede yngre musikere fra jazz, rock og klassisk musikk.

Bagatelles Maraton utgjør et fascinerende mikrokosmos av Zorns musikalske univers. Flere timer musikk fordelt på to framføringer, spilt av noen av de mest spennende musikerne i New Yorks levende musikkmiljø, utgjør en monumental Moldejazzbegivenhet. Blant de deltagende musikerne finner vi tangentinnovatører som Craig Taborn, John Medeski og Kris Davis, gitaressene Julian Lage, Marc Ribot og Mary Halvorson, pluss mange, mange flere. For dem som ikke har hatt tid til å følge så nøye med, blir dette en anledning til å oppdage personligheter som preger musikkbildet i flere sjangere, både i dag og i år framover.

MASADA: John Zorn - sax, Dave Douglas - trumpet, Greg Cohen - bass, Joey Baron - drums
BRIAN MARSELLA SOLO (Piano)
MARY HALVORSON QUARTET: Mary Halvorson - guitar, Miles Okazaki - guitar, Drew Gress - bass, Tomas Fujiwara - drums
BEN GOLDBERG TRIO: Ben Goldberg - clarinet, Craig Taborn - piano, Jorge Roeder - bass
TRIGGER: Will Greene - guitar, Simon Hanes - bass, Aaron Edgcomb - drums
FRIEDLANDER-MIKE NICOLAS DUO: Erik Friedlander - cello, Michael Nicolas - cello
JOHN MEDESKI TRIO: John Medeski - organ, Dave Fiuczynski - guitar, Calvin Weston - drums

Bagatelles Marathon Part II

Dette er et helt spesielt og spektakulært, todelt prosjekt med til sammen 30 av verdens ledende impromusikere på scenen i Teatret Vårt

Bagatelles Maraton Part II
Teatret Vårt (Plassen) 495,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Teatret Vårt (Plassen) 2335,- inkl.gebyr
Billettpakke Bagatelles Maraton Part I & II (rabatterte bill. til begge konserter)
Teatret Vårt (Plassen) 740,- inkl.gebyr

Dette er del to av det eksklusive prosjektet "Bagatelles Marathon"

NOVA QUARTET: John Medeski - piano, Kenny Wollesen - vibes, Trevor Dunn - bass, Joey Baron - drums
GYAN RILEY (Guitar) AND JULIAN LAGE (Guitar)
BRIAN MARSELLA TRIO: Brian Marsella - piano, Trevor Dunn - bass, Kenny Wollesen - drums
IKUE MORI (Electronics)
KRIS DAVIS: Kris Davis - piano, Mary Halvorson - guitar, Drew Gress - bass, Kenny Wollesen - drums
PETER EVANS SOLO (Trumpet)
ASMODEUS: Marc Ribot - guitar, Trevor Dunn - bass, Kenny Grohowski - drums

The Hermetic Organ

Zorn gjør her en solokonsert i Molde Domkirke, der han spiller på det majestetiske kirkeorgelet, i tillegg til sitt vanlige instrument altsax

The Hermetic Organ
Molde Domkirke 495,- inkl.gebyr
Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Molde Domkirke 2335,- inkl.gebyr

I The Hermetic Organ får publikum oppleve en side av John Zorns mangfoldige musikalske univers som kanskje vil overraske mange

Selv om Zorns musikk ofte kan være intens og utagerende, beskrives dette verket som åndeløst vakkert, og det karakteriseres av den spirituelle stemningen, fargene og kontrastene som et kirkeorgel gir muligheter til. Det ligger an til en mektig og annerledes konsert, når John Zorn benker seg ved orgelet i Molde Domkirke.

John Zorn – orgel, altsax

Simulacrum

Similacrum er John Zorn på det mest rocka

Billettpakke AiR John Zorn (rabatterte bill. til alle AiR-konserter)
Storyville (Plassen) 2335,- inkl.gebyr
Simulacrum
Storyville (Plassen) 380,- inkl.gebyr

Her møter superorganist John Medeski gitarist Matt Hollenberg, som ofte holder til i death metalbandet Cleric, og trommeslager Kenny Grohowski fra bl a Abraxis

Bandet tar John Zorns musikk gjennom et musikalsk landskap som kunne virket dystopisk hvis det ikke hadde vært for at det er både lystig og lekent. Rapporter fra konsertene de har gjort, forteller at bandet nærmest eksploderer, tar av på en måte som «threatens to break loose from gravities and send the audience skywards», som det heter i en anmeldelse. Orgeljazz har alltid hatt et stort publikum på Moldejazz. Dette tar begrepet et steg videre. Dette er tøff musikk du kjenner i magen, musikk du neppe får anledning til å høre andre steder i Norge med det første. Konserten i Storyville torsdag 21. juli markerer også avslutningen på John Zorns omfattende residency på årets Moldejazz og det skjer med flagget til topps!

John Medeski – orgel, Matt Hollenberg – gitar og Kenny Grohowski – trommer

Charles Lloyd

I en alder av 84 har har saxofonist, fløytist m.m. Charles Lloyd aldri vært bedre. I juli kommer han til Moldejazz i samspill med en annen legende, gitaristen Bill Frisell

Charles Lloyd
Bjørnsonhuset 690,- inkl.gebyr

Mestermøte mellom Charles Lloyd og Bill Frisell

Kjennetegn for noen av de største jazzmusikerne er at de er historiefortellere. Charles Lloyd er en av jazzens fremste formidlere. Han har en unik tilstedeværelse, med en varm og lidenskapelig musikalitet som når inn til sjela hos lytterne. Spesielt på sine eldre dager har han funnet tilbake til musikkens kilde, og til en følsomhet det er vanskelig å fange i ord.

Gitarist Bill Frisell utgjør sin egen sjanger. Jazz fra det tradisjonelle til det avantgardistiske, blues, americana, country, rock m.m. utgjør deler av en usedvanlig bred palett. Uansett hvilket musikalsk landskap han befinner seg i, kommer hans unike tonale og instrumentale uttrykk fram. Ikke rart Arild Andersen tok ham med da han fikk sette sammen sitt drømmeband til Moldejazz i 1981, en konsert som ble smått legendarisk også gjennom livealbumet «A Molde Concert» på ECM.
Frisell gikk fortsatt på skolen da Charles Loyd på 1960-tallet startet en kvartett med ungfolene Keith Jarrett og Jack de Johnette i besetningen. Kvartetten spilt på Moldejazz i 1966 og fikk enorm respons fra publikum i en fullsatt Molde kino. Livealbumet «Forest Flower» fra Monterey Jazz Festival ble en umiddelbar klassiker med millionsalg. Dette, samt samarbeid med blueslegendem Muddy Waters. Beach Boys m.fl., skaffet Lloyd et publikum langt utover jazzfolket. Etter noen år med suksess trakk han seg tilbake og levde et anonymt liv i Big Sur, helt til pianisten Michel Petrucciani fikk ham tilbake til aktiv musikkutøvelse igjen.
Siden har Lloyd gått fra klarhet til klarhet, og turnert verden rundt med skiftende besetninger. Som hans gamle venn fra fødebyen Memphis, Booker T (Jones) en gang sa: Charles Lloyd is a gift to the world. Nå har han og Bill Frisell satt sammen en kvartett man neppe får oppleve igjen.

Charles Lloyd, sax, fløyte, Bill Frisell, gitar, Reuben Rogers, bass, Eric Harland, trommer

Cécile McLorin Salvant

Det synes ikke å være grenser for hva Cécile McLorin Salvant kan gjøre med den fantastiske stemmen sin. Den karismatiske trettitoåringen regnes av stadig flere som jazzens vokale førstedame, og har allerede høstet tre Grammies.

Cécile McLorin Salvant
Kikkans Hall (Rådhusplassen) 450,- inkl.gebyr

Jazzens nye store stemme

Hun representerer en utvikling og fortsettelse av tradisjonen etter Bessie Smith, Billie Holiday og andre storheter.
Moldejazz har forsøkt å få henne og bandet til byen i årevis, men avvikende turneplaner og pandemi har kommet i veien.

Haitifødte Cécile McLorin Salvant er en strålende historieforteller og fortolker av musikk og tekster fra ulike tradisjoner og tidsepoker, gjennom jazz, blues, vaudeville, chansons og en del attåt. Hun er velsignet med en stemmeprakt som tar oss med fra det de store dyp til ditto høyder, med en intonasjon, dynamikk og tonal variasjon som er enestående. En usedvanlig karismatisk scenepersonlighet tar publikum med på en spennende reise -- som Eurwe skrev etter en konsert i Hollywood Bowl: «Cécile McLorin Salvant walked out, took the stage, and sang her heart out…whatever she sings, she tends to make her own»

Noen husker henne sikkert som medlem av septetten «Woman to Woman» på Moldejazz 2017 (link til festivalavisa Fire Flates anmeldelse), da mange kom ut fra konserten med stjerner i øynene etter å ha opplevd en sanger de aldri hadde hørt om. Fem år seinere har hun befestet sin posisjon som en av jazzens store stjerner, og kommer med eget band der flotte instrumentalister kler og kompletterer musikken hennes på strålende vis.

Emma-Jean Thackray

Hun har lenge hatt et rykte som en forrykende liveartist med et uttrykk som evner å sette både kropp, tanke og sjel i bevegelse

Emma-Jean Thackray
Storyville (Plassen) 380,- inkl.gebyr

«Svinger som bare syrete progjazz med ideologiske ambisjoner kan gjøre» (Morgenbladet)

Den engelske scenen for jazz og beslektede herligheter har virkelig blomstret det siste tiåret. Det kanskje aller klarest skinnende stjerneskuddet for øyeblikket er multi-instrumentalisten, vokalisten, produsenten og komponisten Emma-Jean Thackray fra Leeds.

I år fikk hun et internasjonalt gjennombrudd med det sterkt overskuddspregede debutalbumet “Yellow”, utgitt på en underettikett av Warp.
Gjennom 47 frittflytende minutter byr albumet på groovy, spirituell jazz som trekker glødende røde tråder mellom søttitallets jazz fusion, p-funk, de kosmiske utfluktene til Alice Coltrane og Sun Ra, og Beach Boys sine innovative lydbilder. Selv om musikken hennes har tydelig britisk drag så er det også naturlig å nevne henne i samme ordelag som amerikanske nåtidshelter som Thundercat, Kendrick Lamar, Kamasi Washington. Det hele er fordømt suggererende og fengende, og innehar all sprengkraft som skal til for å nå et stort publikum på tvers av sjangergrensene.

Vi ser frem til å bli tatt med på en livsbejaende tur ut i kosmos sammen med en av Europas mest spennende unge jazzartister!

Ane Brun

Aldri har vi opplevd Ane Brun så elegant og full av energi som nå

Romsdalsmuseet 785,- inkl.gebyr
17:00 Dørene åpnes
18:00 Bjørn Tomren
19:45 Bernhoft
21:30 Ane Brun

Til konsertene på Romsdalsmuseet kan man også kjøpe billetter til 2 eller 3 dager og få 25% rabatt.
I tillegg har vi i år et nyetablert VIP-tilbud på museet, et eksklusivt loungeområde med egen bar, matservering og hvor konsertene kan nytes både stående og sittende.

Sekserne har trilla tett etter en rekke briljante album og fantastiske konserter.

Det ferske albumet ”After The Great Storm” og ”How Beauty Holds the Hand of Sorrow” (2020) føyer seg fint inn i gullrekka. ”Directions Tour” 2015/16 demonstrerte tydelig at Ane Brun er blant våre aller beste liveartister. Siden den tid har Ane hatt ei lang rekke konserter i ulike konstellasjoner – solo, duo, med fullt band og med diverse symfoniorkester.

I føringa av det nye livebandet sitt – fremdeles med Martin Hederos på piano/keys og Johan Lindström på gitar/steel – ventes ren konsertmagi på Romsdalsmuseet torsdag 21. juli!
Vi gleder oss til ny musikk og flere uforglemmelige musikalske øyeblikk.

Bernhoft

Bernhoft er utvilsomt en av Norges fremste artister. Med sin sjelfulle stemme og rocka scenesjarm har han blitt allemannseie

Romsdalsmuseet 785,- inkl.gebyr
17:00 Dørene åpnes
18:00 Bjørn Tomren
19:45 Bernhoft
21:30 Ane Brun

Endelig kommer Bernhoft og bandet tilbake til Romsdalsmuseet, der han lagde en minnerik fest av en konsert forrige gang i 2017

Siden det store gjennombruddet med albumet «Solidarity Breaks» i 2011 har Bernhoft blitt en gjenganger på de internasjonale Nobelkonsertene, vunnet flere Spellemannpriser og vært headliner på alle de største norske festivalene en rekke ganger. Da albumet «Islander» fra 2015 ble nominert til en Grammy i sjangeren R&B – var det er første gang en ikke-amerikaner hadde fått en nominasjon i denne kategorien.

Om det ferske albumet «Dancing On My Knees» sier Bernhoft selv at det er det mest personlige han har laget. Under både skriving og innspilling har han gått litt mer fandenivoldsk åpent til verks enn tidligere. Samarbeidspartnerne har dyttet ham ut av komfortsonen og resultatet kaller han en øvelse i å stå stilt ut, ikke bare naken, men flådd. Tittelen valgte han fordi han føler at han alltid er på vei, ned eller opp, med discokula til topps. Spør du oss så ligger alt an til at Bernhoft stadig fortsetter sin ferd oppover!

«Overgår seg sjøl på sitt femte album» (Dagbladet)

Metteson

«Vi snakker storslåtte, bombastiske synthballader om hjerter i brann, preget av imponerende vokalprestasjoner som usjenert leker seg med ulike registere.» (NRK P3)

Romsdalsmuseet 785,- inkl.gebyr
17:00 Dørene åpner
18:00 Fieh
19:45 Metteson
21:30 Sigrid

Metteson er det musikalske hjertebarnet til Sverre Breivik, som har vært å se som skuespiller på Den Nasjonale Scene i Bergen og Nationaltheatret i Oslo. Han beskrives som et unikt talent, med en varmende sceneutstråling og en like varmende stemme.

Mettesons musikk innbyr både til innsikt og drømmende virkelighetsflukt. Dette er det ultimate lydsporet både for den som tar av på dansegulvet og den som sitter hjemme og aldri kom seg ut på byen. Vi snakker ektefølt patos, melankoli og store følelser avlevert uten sjenanse og med stor troverdighet. Metteson trollbinder og overbeviser!

Sigrid er selverklært fan, og under by:Larm fikk Metteson prisen for Årets Stjerneskudd og 500 000 kroner. Konserten samme sted ble også en av festivalens mest omtalte.

Pandemien har med andre ord ikke klart å sette noen stopper for gjennombruddet til denne artisten, og det stiller seg store forventninger til hva han kan oppnå det kommende året! Den ferske singelen «Under Your Shirt» fikk en pangstart da Metteson i beste sendetid var gjest hos Lindmo.

Alle felter merket * må fylles ut

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.