Artist in Residence - Maria Schneider

Grammy-grossist Maria Schneider er vår Artist in Residence i 2018.

Maria Schneider (57) har de siste tiåra framstått som jazzens ledende orkestrator og komponist for store band - en Duke Ellington eller en Gil Evans for et nytt årtusen. Hennes mangefargete orkesterpalett og fantasifulle komposisjoner har medført at den lille leiligheten hennes i New York er stappfull av Grammy-statuetter.

Under årets Moldejazz får vi høre musikken hennes når hun leder det norske storbandet Denada gjennom åpningskonserten på Bjørnsonhuset (se egen sak). Ut over vinteren vil det etter hvert bli offentliggjort flere framtredener hun skal gjøre seinere i festivaluka, bl.a. en masterclass og konsert i annen sjanger enn åpningskonserten.

Linken til David Bowie

Mangfold er et nøkkelord når det gjelder Maria Schneider. Hun har også arbeidet med musikk som hører hjemme i det klassiske feltet, og rakk å gjøre et samarbeid med David Bowie før han døde. «Sue (or in a season of crime)» er et musikalsk samarbeid som begynte da Bowie hørt Schneiders band på Birdland og fikk overtalt henne til å skrive musikk for ham. Det ble et givende samarbeid, som Schneider mente de kunne videreføre. Som kjent gikk det ikke slik.

Aktiv kunstner

I tillegg til sin allsidige musikalske virksomhet er Maria Schneider også en bevisst samfunnsaktør. Hun har lenge vært sentral i den kunstnerstyrte crowdfunding-plattformen Artistshare. Videre er hun opptatt av musikeres rettigheter overfor media som legger ut rettighetsbelagt musikk uten å betale. Dette i tillegg til at hun har gitt ut flere titalls album med strålende musikk som har høstet topp terningkast og strålende kritikker, gjør Maria Schneider til en vår tids mest markante kunstneriske personligheter.

Romsdals Budstikke møtte Schneider i New York og gjorde denne reportasjen (krever abonnement)