8 fantastiske nyheter på programmet!

Årets Artist In Residence Maria Schneider gjør en unik avslutningskonsert i Molde Domkirke sammen med et utvidet Trondheimsolistene og solist Eir Inderhaug.

Dave Holland vender tilbake til Moldejazz med nytt spennende trio-samarbeid med Zakir Hussain og Chris Potter. Mathias Eick presenterer musikken fra sitt nye ECM-album «Ravensburg». Det blir Norgesdebut for den spennende britisk -bahrainske trompeteren Yazz Ahmed. Spennende er også det nye samarbeidet mellom støy- og droneimprovisatørene Yodok III, dansere og lyd- og lysdesignere. I tillegg til dette kommer Moldejazz-kjenningene Red Hot og Ytre Suløens Jass-Ensemble. Moldejazz legger i forbindelse med dette slippet også ut billetten til årets Jazzintro-finale og prisvinnerkonsert.

Maria Schneider med Trondheimsolistene og Eir Inderhaug

Årets Artist In Residence Maria Schneider gjør en unik avslutningskonsert i Molde Domkirke sammen med Trondheimsolistene som for anledningen er utvidet med blåsere fra Luftsforsvarts musikkkorps og Ensemble Denada. Solist er en av Norges fremste sangere, Eir Inderhaug. Verkene som fremføres er Maria Schneiders Grammy-belønnende «Winter Morning Walks» og «Carlos Drummond de Adrade Stories»

Molde er jazzbyen der prestesønnen Bjørnson tilbragte sine ungdomsår, og har en litteraturfestival som bærer hans navn. Slik sett er det helt naturlig at årets Artist in residence avslutter i Molde Domkirke med musikk som tar utgangspunkt i to av det amerikanske kontinentets store poeter, Ted Kooser og Carlos Drummond de Adrade. Kooser hadde hederstittelen «Poet Laureate» ved Library of Congress fra 2004 - 2006 og er fortsatt aktiv. Hans brasilianske kollega Carlos Drummond de Adrade døde i 1987, og var en av Brasils mest kjente diktere. Dikterne har det til felles at deres poesi er forankret i hverdagshendelser og lokale miljøer.

At en amerikansk jazzkomponist som Maria Schneider skriver fantastisk musikk for sopransolist og kammerorkester er ikke rart. Arven fra den europeiske kunstmusikken er en av jazzens byggesteiner, og linjen fra Duke Ellington til Maria Schneider's mentor Gil Evans er ikke lang. Ellington selv var fascinert av den musikalske impresjonisten Claude Debussy. Noe han hadde til felles med de spanske komponistene Manuel de Falla og Joaquín Rodrigo - som igjen var sentrale inspiratorer for Gil Evans. Flere amerikanske kritikere mener at Maria Schneider med albumet «Winter Morning Walks» har plassert seg som en av USA's største nålevende komponister.

Sangsolist er Eir Inderhaug. Hun er sopran og har etablert seg som en av Norges fremste sangere. Hun er en svært ettertraktet solist både i Norge og på europeiske operascener. Hun ble i 2014 tildelt kritikerprisen, og har hatt stor fremgang med rollen som Gepopo og Venus i Le grand macabre ved Komische Oper i Berlin, Det Kongelige Teater i København og Den Norske Opera & Ballett. Hun er også kjent for sin tolkning av Solveig i Peer Gynt-spelet på Gålå.

Kveldens orkester består av TrondheimSolistene, utvidet med blåsere fra Luftforsvarets Musikkorps og Ensemble Denada. Sangene i syklusen «Winter Morning Walks» er kammermusikk med elementer av jazz, mens «Carlos Drummond de Adrade Stories» har en større og litt mer tradisjonen besetning. Som en kuriosa kan det også nevnes at kveldens spillested Molde Domkirke ble innviet i 1957. Samme år som albumet «Miles Ahead» med Gil Evans og Miles Davis kom ut. Et album som har påvirket jazzhistorien, og som i stor grad viser slektskapet mellom jazz og europeisk kunstmusikk.

Maria Schneider med Trondheimsolistene og Eir Inderhaug
Molde Domkirke 450,- inkl.gebyr

Cross Currents Trio featuring Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter

Stjernetrio gjør sin første konsert i Norge under Moldejazz!

Dave Holland, bassistlegenden som startet sin karriere i bandene til Miles Davis, Stan Getz, Sam Rivers og Anthony Braxton, vender endelig tilbake til Moldejazz med en ny supetrio i krysningspunktet mellom jazz og indisk musikk. Sist Holland var i Molde var da han var Artist In Residence i 2011. Dave Holland har en mer enn femti år lang karriere bak seg og har vunnet en rekke Grammy-priser.

Den indiske tabla-spilleren Zakir Hussain slo gjennom i vesten som medlem av John McLaughlins band Shakti, og har siden spilt med Shankar, Jan Garbarek,  Charles Lloyd og mange flere. Saksofonisten Chris Potter beskrives av mange som kanskje den største nålevende jazz-saksofonisten. - En robust improvisator og den yngste musikeren som noensinne har vunnet Danmarks Jazzpar-pris. Han har utført eller spilt inn med mange av de ledende navnene i jazz, som Herbie Hancock, John Scofield, Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown og mange andre. Sammen utgjør disse tre en trio som sprenger musikalske grenser og overrisler publikum med kreativ musikk fremført med stort overskudd og spilleglede.

Cross Currents Trio featuring Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter
Teatret Vårt (PLASSEN) 450,- inkl.gebyr

Mathias Eick Quintet

Klubbnatt med Moldejazz-favoritt!

Mathias Eick besøkte Moldejazz sist i 2011, og nå var det sannelig på tide å invitere kritiker- og publikumsfavoritten tilbake. Mathias Eick er utvilsomt en av Norges aller største jazznavn. Han er en av få artister i sin sjanger som lager musikk som går rett hjem både på tettpakkede klubber og på store utescener, og han har nådd et publikum langt utenfor både sjanger- og landegrensene.

Etter endt utdannelse ved Jazzlinja ved NTNU i Trondheim gjorde Eick stor suksess i samarbeid med artister som Trondheim Jazzorkester med Chick Corea, Thomas Dybdahl, Jaga Jazzist, Manu Katché, Elvira Nikolaisen og Jacob Young for å nevne et lite utvalg. I 2008 slapp Eick sitt første soloalbum for ECM, "The Door", og har siden turnert verden rundt med ulike konstellasjoner og prosjekter. Som trompetist, vibrafonist, kontrabassist, gitarist eller pianist har multiinstrumentalisten Eick bidratt på langt over 100 innspillinger.

Han har blitt kåret til "International Jazz Talent» av IJFO og vunnet både Statoil-stipendet og DNB-prisen. Albumet «Ravensburg» - hans fjerde på velrenomerte ECM, lanseres internasjonalt i mars. Med sitt smittende driv og poetiske melodier kommer det utvilsomt til å skaffe han et enda mer tallrikt og entusiastisk publikum.

I bandet flankeres Eick av en eminent bukett med musikere: pianist Andreas Ulvo, trommeslager Torstein Lofthus, bassist Audun Erlien og det unge fiolinesset Håkon Aase.

Mathias Eick Quintet
Teatret Vårt (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

Yazz Ahmed's Hafla Band

Norgesdebuterer med psykedelisk arabisk jazz!

Den britisk-bahrainske trompetistsensasjonen Yazz Ahmed spiller sin første konsert på norsk jord under Moldejazz i juli.

Yazz har blitt en ettertraktet samarbeidspartner og har spilt med storheter som Radiohead, Lee 'Scratch' Perry, Joan as Police Woman, Tarek Yamani og Amel Zen. Hennes første album, «Finding My Way Home» (2011) markerte starten på utforskningen av fusjoneringen av jazz og arabisk musikk. I 2017 slapp hun det kritikerroste albumet, «La Saboteuse» (Naim), som for alvor har skaffet henne et internasjonalt publikum. The Guardians anmelder trakk sammenligninger med Jaga Jazzist og Tortoise i sin omtale av bandet.

Ahmeds musikk hvisker ut grensene mellom jazz, elektronisk musikk og arabiske musikk og har blitt beskrevet som hypnotisk, tiltalende og psykedelisk arabisk jazz. Hun har selv uttalt at hun fant sitt særpreg som trompetist etter å ha kommet over et album med Rabih Abou-Khalil og Kenny Wheeler.

Yazz Ahmed - trumpet, George Crowley - bass clarinet, Ralph Wyld - vibraphone, Naadia Sheriff - piano/electric piano, Dudley Phillips - bass guitar, Martin France - drums, Corrina Silvester - percussion

Yazz Ahmed's Hafla Band
Storyville (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

YODOK III & Flønes / Sanders / Strugstad

En unik totalopplevelse av lyd, lys og bevegelse!

Vi er stolte av å presentere samarbeidsprosjektet "As We Fade Out Into The Sweet Stream of Oblivion" der tre Trondheimsbaserte konstellasjoner møtes for å lage en unik totalopplevelse av lyd, lys og bevegelse!

Støy og droneimprovisatørene i Yodok III, som består av Kristoffer Lo (Highasakite), Tomas Järmyr (Motorpsycho) og den belgiske komponisten og musikeren Dirk Serries, har slått seg sammen med danserne Flønes/Sanders/Strugstad og en visuell duo bestående av videoscenograf Pekka Stokke og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien.

Kunstnerne har smeltet sine uttrykk sammen i en intens sceneforestilling der mørke møter lys, kropp møter gulv og buldrende lyd møter stillhet. «Vi ønsker at våre uttrykk i møte med hverandre skal overskride og forsterke hverandre, slik at vi sammen skaper et eget univers - et utenomjordisk sted der publikum kan bli sugd med inn i opplevelsen."

Verket får sin urpremiere i Trondheim i mai, før det kommer til Moldejazz og Teateret Vårt under årets festival.

YODOK III & Flønes / Sanders / Strugstad
Teatret Vårt (PLASSEN) 350,- inkl.gebyr

Jazzintro 2018

Jazzintro er et lanseringsprogram for unge, norske jazzmusikere som vil få vise seg fram på landets største jazzfestivaler våren og sommeren 2018. Åtte band har sluppet gjennom nåløyet i denne runden: Kjemilie, Relling, Billy Meier, Shakai, Lukas Zabulionis Group, Master Oogway, I LIKE TO SLEEP og Krilles Manjaro.

- Nivået på dagens unge musikere er høyt, og disse åtte bandene har utmerket seg i en stor bunke med mange gode søknader, forteller juryleder og fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen.

Fra innledende runder på Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival vil fire av bandene gå videre til finale under Moldejazz i juli. Der vil en jury bestående av noen av landets fremste jazzmusikere, kåre en vinner. Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2018 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipend på 150 000 kroner.

Nytt i år er at Talent Norge bidrar med kr. 200 000 til Jazzintro 2018. Dette gir Norsk jazzforum en mulighet til å videreutvikle oppfølgingen av bandet som går til topps under Moldejazz, og legge til rette for en skreddersydd lansering av Årets Unge Jazzmusikere 2018.

Jazzintro 2018 - FINALE
Storyville (PLASSEN) 150,- inkl.gebyr
Jazzintro 2018 - VINNERKONSERT
Storyville (PLASSEN) 150,- inkl.gebyr

Red Hot

Romsdalens mest hardtsvingende og funky band vender tilbake til Alexandraparken!

Moldejazz handler om musikalsk grenseflytting, men også om de store og fosskokende musikkopplevelsene. 11-mannsbandet Red Hot har, med unntak av pauseåret i fjor, i en årrekke skrudd temperaturen i Alexandraparken på max med sine forrykende konserter, og vi er glade for å kunne ha kunne invitere dem tilbake nok en gang.

Gruppen, som møttes på Molde Videregående Skole, overbeviser alltid stort og serverer R&B, rockabilly og funk som virkelig smaker av fugl. I 2008 gjorde gjorde bandet tre konserter på festivalen som i ettertid ble til den forrykende Vidar-Busk produserte albumet Hotter Than Georgia Asphalt. I 2013 vant vokalist Knut Marius Djupvik The Voice på TV2, noe som har ført til omfattende turnévirksomhet for denne folkerike kruttønna av et band. I 2015 slapp de sin første studioplate, Social Medicine. Med Red Hot på plass blir det hett og fett i Alexandraparken.

Knut Marius Djupvik - vokal, Magnus Drågen - trompet, Pål Gunnar Fiksdal - trompet, Runar Fiksdal - trombone, Lars Petter Bjerkeset - saxofon, Chriss Rune Angvik - gitar, Øystein Flemmen - gitar, Jørn Inge Frostad - el bass, Kristoffer Tokle - trommer, Kristian Frøland-perkusjon.

Alexandraparken (18+) 350,- inkl.gebyr
19.00 Dørene åpnes
21.00 Dave Fields
23.00 Red Hot
Alexandraparken (18+) 350,- inkl.gebyr
19.00 Dørene åpnes
21.00 Dave Fields
23.00 Red Hot

Ytre Suløens Jass-ensemble

Siden Ytre Suløens Jass-ensemble ble stiftet i 1973 har gruppens særegne sound sprunget ut av en kjærlighet og fortrolighet med den musikalske tradisjonen som oppstod i New Orleans på begynnelsen av forrige århundre.

"In the Court of King Oliver"  featuring Tricia Boutte og Kåre Nymark.

Når Ytre Suløen fyller 45 år gjør vi det med en hyllest til en av de mest sentrale skikkelsene fra New Orleans. Kornettisten Joe «King» Oliver.
King Oliver er kanskje mest kjent for å ha lært opp og brakt Louis Armstrong frem i lyset.  I 1918 flyttet  King Oliver til Chicago og møtte der en blomstrende musikkbransje og etablerte seg der som en av de mest sentrale skikkelsene. Innspillingene fra Chicago i 1923-24 er kanskje de mest legendariske der en ung Louis Armstrong gjør sine aller første innspillinger med sin læremester.

I Ytre Suløens jubileumsprosjekt "In the court of King Oliver" vil vi gjøre en hyllest til New Orleans tradisjonen, med en besetning med fire blåsere i front hvorav to trompeter slik bandet King Oliver hadde i sine innspillinger med Louis Armstrong. De to trompetene og fokuset på kollektiv ensemble og breaks er typisk for King Olivers musikk. Vi vil fremføre Ytre Suløen anno 2018 sine versjoner av komposisjoner av King Oliver, Louis Armstrong og låter fra New Orleans-tradisjonen i King Oliver besetning. Tricia Bouttè er Ytre Suløen sin faste vokalist, og har samarbeida med bandet siden 2002. Kåre Nymark jr. var bandets faste trompetist fra 1992 til 2010. Nå blir det et gledelig gjensyn der han får en mere solistisk rolle.

 

Lars Frank: treblås, Sturla Hauge Nilsen: trompet, Andreas Rotevatn: trombone, Einar Aarø: banjo, Morten Gunnar Larsen: piano, David Gald: tuba, Kristoffer Tokle: trommer, Tricia Bouttè: vokal, Kåre Nymark jr.: trompet

Konsert m/ mat
Magic Mirror (Rådhusplassen)
Kun konsert
Magic Mirror (Rådhusplassen)
Konsert m/ mat
Magic Mirror (Rådhusplassen)
Kun konsert
Magic Mirror (Rådhusplassen)