"Klangen av Hoem" - en festkonsert for Edvard Hoem 70 år

Edvard Hoem, en av vår tids mest markante forfattere, hylles av Moldejazz med en festkonsert i Bjørnsonhuset på festivalens avslutningsdag. I spissen for et stjernelag av musikere står sanger Ine Hoem og mesterarrangør Erlend Skomsvoll som har laget nye arrangement av sanger med Hoems tekster.

Bjørnsonhuset

Da Ine Hoem, utdannet ved jazzlinja i Trondheim og med flere kritikerroste album bak seg, kontaktet Moldejazz og luftet tanken om en feiring, mente festivalen det var en glimrende idé. Erlend Skomsvoll ble kontaktet for å arrangere musikk til utvalgte tekster av Edvard. Skomsvoll er en merittert pianist, komponist og arrangør, som har jobbet med storheter som Chick Corea og Pat Metheny. Sammen med Ine er han i gang med å produsere en forestilling for minnebøkene.

Kaffistovas venner
Da Edvard Hoem begynte på skole i Molde ble han umiddelbart med i et ungt og kreativt litterært miljø som tok navnet Kaffistovas Venner, etter samlingsstedet på Romsdalsheimen. Gruppa lagde et par år det som må betegnes som Norges første lyrikkfestival, fram til arrangementet inngikk som en del av Moldejazz. Edvard var altså engasjert i Moldejazz allerede som ung gymnasiast. Tilknytningen til Molde ble befestet av at han skrev teaterstykket «Kvinnene langs fjorden» for Teatret Vårt (1973). Siden har han utviklet et forfatterskap som har gjort ham til en av våre mest folkekjære litterære skikkelser.

Berre opningen mot utanverda gjorde dette landet stort
I Moldejazz-sammenheng er også verdt å ta fram hans episke åpningstale til festivalen i 1989, «Når festivalen opnar». Det er et prosalyrisk mesterverk som skildrer hvordan jazzen kom til Molde, og musikkformens universelle betydning (redigert utdrag);

Slik vart det storbysus i vår provins. Ein tafatt småby vart eit New Orleans….Slik står den opne famnen mot ei gjerrig tid/som trur det kan tenkast frie tankar i eit Norge for nordmenn/som trur det finst ein norsk kultur bak stengde grenser/Det var berre opningen mot utanverda som gjorde dette landet stort

Edvard vil sjølv bidra til forestillingen, og det kan godt hende han vil inkludere utdrag fra overnevnte. Ine Hoem har plukket et utvalg tekster hun skal synge – en blanding av salmer og ikke sakrale tekster fra så vel operarepertoar som oversettelser m m. Ine sier om dette: «Jeg er vokst opp med denne musikken, og har sunget mange av disse sangene hele livet. For meg er dette en perfekt anledning til å få sunget pappas sanger i ny drakt.» Konserten vil vise den enorme bredden i Hoems virke som sangtekstforfatter, prosalyriker, forfatter og oversetter.

Klangen av Hoem
Prosjektet har fått tittelen «Klangen av Hoem», og klangen arrangeres og styres av Erlend Skomsvoll. Han har tatt med seg blant annet Edvards mangeårige samarbeidspartner Henning Sommerro, som har skrevet musikk til mange Hoem-tekster, og barytonsaxmester John Pål Inderberg. Forestillingen vil i tillegg speile andre komponisters samarbeid med Edvard, og vise at syttiåringen har et repertoar som står som en påle også i 2019, gjennom gode tekster, innovativ musikk og et stjernelag av musikere. Skomsvoll forteller at «Klangen av Hoem» går på at Edvards uttrykk er så personlig og egenartet, at om han selv eller andre framfører tekstene, hører man uansett hvem som har skrevet dem. Denne klangen framføres i stort format på årets Moldejazz.

Erlend Skomsvoll, piano og arrangementer/Ine Hoem, vokal/Trygve Fiske, kontrabass/ Håkon Mjåset Johansen, trommer/Birger Mistereggen, perkusjon, munnharpe m.m./Martin Myhre Olsen, Hanna Paulsberg/Elisabeth Lied Trøen/John Pål Inderberg, saxofoner m.m./Oslo Strings: Ragnhild Lien/Lise Voldsdal/Isa Caroline Holmesland/Kaja Fjellberg Pettersen. Dessuten medvirker Edvard Hoem og Henning Sommerro.