«Festivalakademiet spesial»: Møt Maria Schneider

Festivalakademiet har vært en suksess siden det startet i 2007. Musikere fra programmet vårt stiller til intervju og publikum får en innføring i deres karriere og musikk gjennom varme samtaler og gode musikkeksempler, en type mesterklasse for alle, og tilbudet er gratis!

Samtalen ledes av Audun Vinger

Teatret Vårt (PLASSEN) Gratis

Møt årets Artist in Residence i en underholdende samtale om hennes liv og musikk, og om musikkens eksistensmuligheter i livet.

Maria Schneider er en av de mest engasjerende menneskene vi har sett og hørt i jazzen i nyere tid. Bli kjent med henne og hennes kjærlighet til og forståelse av musikk, fra hennes tidlige arbeid med og som assistent for mester Gil Evans til hennes tette samarbeid med David Bowie i hans siste, fortryllende fase. Mellom dette, og aller viktigst, har hun jobbet aktivt som komponist og storband-leder, hun har vunnet fem Grammy-priser, og mottatt en rekke andre utmerkelser og nytt stor respekt for sitt arbeid. Deriblant har hun jobbet med Det Norske Blåseensemblet og Ensemble Denada. Finnes det fortsatt muligheter for de store orkesterne i dagens jazvirkelighet, og hvor leder veien for ny, stor musikalsk kunst?

Maria Schneider har også vært en intens og uredd forkjemper for musikeres rettigheter i den digitale distribusjonens epoke, og har vitnet foran Kongressen og publisert en rekke artikler som går kraftig i rette med den ofte kjeltringaktige musikkbransjen slik den oppfattes av mange nå i streamingalderen - og tidligere. Disse tankene har også smittet over på hennes arbeid som komponist, i stykker som «The Data Lords». Nyere utvikling i musikkbransjen og misbruket av big data har nok heller ikke gått henne hus forbi.

Og så er det fuglene. La oss ikke glemme fuglene. Selvfølgelig er de vakre og synger søtt, men livene deres og hele ideen om migrasjon, har også interessert Maria Schneider lenge. Som man kan høre i komposisjoner som «Cerulean Skies» har de også funnet veien langs den dypblå himmel til hennes like dypt fascinerende og bedårende musikk.

Møt Maria Schneider i samtale med musikkjournalist Audun Vinger fra Jazznytt. Musikalsk innslag: Sissel Vera Pettersen – solo.

Arrangementet er gratis