Zanuzzi_5_Photo_Jonas_Tomter.jpg
Zanuzzi 5
Konserter
Onsdag 15. juli 22:00
Storyville (PLASSEN)
Tilbake til programmet

Bassist, komponist og bandleder Per Zanussi (f. 1977) har med årene vært involvert i en rekke spennende og innovative prosjekter. En CV som inneholder Wibutee, Crimetime Orchestra og Tresspass Trio (med Martin Kuchen og Raymond Strid) er ingenting å kimse av. I tillegg har han jobbet med Frode Gjerstad i en rekke sammenhenger, samt vært gjestekomponist- og -bassist som for Trondheim Jazzorkester. Og det er bare et lite utvalg i fra en allerede mangefasettert karriere.

Likevel er nok Zanussi 5 hans mest ettertraktede prosjekt, og også det av hans band med lengst fartstid. Siden oppstarten på begynnelsen av 2000-tallet har de gitt ut tre studioalbum samt et heidundrende livealbum innspilt i Coimbra i 2013.

Zanussi 5 har spor av løssluppen free-bop og søkende 50- og 60-tallsavantgarde, men med blikket rettet fremover mot det ukjente. Musikken er frilynt men med en tydelig svingende groove. Den har rock-aktige tilsnitt utført med smidige og elastiske bevegelser. De melodiske grunntemaene gir stort rom for utskeielser og utbrudd, med Zanussis spenstige og forserende basspill samt Gard Nilssens solide men lekne trommer som drivkraft.

I front, en stjerneangrepstrio bestående av treblåserne Eirik Hegdal, Jørgen Mathisen og Kjetil Møster. Med et arsenal av tenor-, baryton-, sopransaksofon samt klarinetter kontrasterer de så vel som komplementerer hverandre med stor melodisk sans, oppfinnsomme og eksotiske improviserte krumspring, overraskende og av og til humoristiske tut og bært, utført med en eleganse og kraft som av og til får deg til å undre på om det ikke er langt flere musikere du hører på. Zanussi 5 er et imponerende band på veldig mange måter.

Personell: Per Zanussi, kontrabass; Gard Nilssen, trommer; Eirik Hegdal, barytonsaksofon og klarinett; Jørgen Mathisen, tenorsaksofon og klarinett; Kjetil Møster, tenor- og sopransaksofon, klarinett.