TheThing_byPetraCvelbar.jpg
The Thing Feat. James Blood Ulmer

Konserter
Onsdag 15. juli 14:00
Teatret Vårt (PLASSEN)
Tilbake til programmet

The Thing er et av prosjektene til Mats Gustafsson med lengst fartstid. Sammen med Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten, en rimelig slagkraftig rytmeseksjon, startet han bandet i 1999 som et Don Cherry-prosjekt.

Siden har bandet utviklet seg til noe langt mer, og som trio så vel som med samarbeidspartnere som Joe McPhee, Thurston Moore, Barry Guy og Neneh Cherry, har de utforsket råskap, vilterhet, energi og groove i krysningen mellom frijazz, grovkornet rock og støy, og i nyere tid også med inspirasjon fra skrudd pop og mørk hiphop. I bunnen har det dog alltid virket som det var noe seigt og bluesaktig ved The Thing. Hva er vel da mer naturlig enn et samarbeid med den legendariske gitaristen James «Blood» Ulmer?


Ulmer fikk sitt gjennombrudd tidlig på 70-tallet i bandet til Ornette Coleman, hvor han som en av de første gitaristene Coleman benyttet seg av var med på å videreutvikle Colemans «world of harmolodics». Med rytmisk drivende «free funk» og melodisk søkende frijazz i bagasjen, gikk veien videre via samarbeid med blant andre Larry Young og Arthur Blythe, før han på slutten av 70-tallet og utover 80-tallet ledet an med egne prosjekter, og album som Are You Glad To Be In America? samt band som Music Revelation Ensemble, Phalanx, og ikke minst Odyssey, bandet som tok navnet etter Ulmer-klassikeren fra 1983.
I løpet av karrieren har Ulmer alltid vært en søkende utøver, og skapt særegen musikk av frijazz, funk, rock og soul, med en fot godt plantet i røff blues.

The Thing har lenge vært fans av Ulmer, og spilte allerede på albumet She Knows... inn en versjon av hans «Baby Talk». Gustafsson har uttalt at dette er et samarbeid de har drømt om å få i stand, og The Thing & James Blood Ulmer blir et unikt, kreativt møte for Molde Jazzfestival 2015.