Fire_Orc_2_by_Miche_Keysendal.jpg
Mats Gustafsson: Fire! Orchestra

Konserter
Mandag 13. juli 18:00
Bjørnsonhuset
Tilbake til programmet

Frijazz forbindes ofte med mindre ensembler. Små grupper - gjerne trioer, kvartetter eller kvintetter - som spenstig og kvikt kan bevege seg fra et tema til et annet, i fra en idé til den neste. Men innen avantgarde- og frijazz har også storband, eller orkestre, en lang og betydningsfull historie: I fra Sun Ras Arkestra til Charlie Haden og Carla Bleys Liberation Music Orchestra, via Muhal Richard Abrams Orchestra, UMO Jazz Orchestra, og adskillige flere, til moderne varianter som Adam Lane's Full Throttle Orchestra og Paal Nilssen-Love Large Unit.

Åpningskonserten i Bjørnsonhuset 13/7 kl. 18:00

Slike større ensembler muliggjør flere andre musikalske grep. En ting er hva de kan tilby av kraft og volum, naturlig nok. Men det åpner også for utforsking, lek og møter mellom ulike instrument- og stilsammensetninger innad i, og som del av, en større helhet. Et av de «frijazzstorbandene» som har hatt størst suksess med dette i nyere tid, er utvilsomt Fire! Orchestra.
Som storband er dette er relativt nytt prosjekt. Men det har røtter i en trio kun kalt Fire!, bestående av Mats Gustafsson, hovedsakelig på saksofoner, Johan Berthling på bass, gitar og Hammond-orgel, og Andreas Werliin på trommer. Med denne faste kjernen har prosjektet med årene ballet på seg via en rekke samarbeidspartnere, inntil det oppstod som det 28 kvinne- og mannsterke Fire! Orchestra i 2012. En liveinnspilling fra samme år ble utgitt som albumet Exit i 2013. Oppfølgeren, Enter, kom i fjor.
Fire! Orchestra personifiserer ideen om jazz og musikk som inkluderende, utforskende, leken, ekstatisk, vital og energisk, spilt og sunget av flere av Skandinavias aller fremste musikere innen jazz, improvisasjon og eksperimentell rock og pop. Vekslende mellom det kontrollert komponerte og det impulsivt improviserte strømmer det melodier og riff, drivende «grooves» og viltre støyelementer, fynd og eleganse i fra en og samme kraftpakke. I anledning åpningskonserten til Molde Jazzfestival 2015, har Mats Gustafsson med en blanding av gamle kjente og nye fjes fra både Sverige, Norge, Danmark og Frankrike, satt sammen en helt ny versjon av dette vidunderlige orkesteret. Konserten blir norgespremieren på stykket «Ritual» av Fire! og Mariam Wallentin, med tekster av Erik Lindegren og Mats Gustafsson. Prepare to be blown away!


Besetning:
Mats Gustafsson - tenorsaksofon
Johan Berthling - el-bass
Andreas Werliin - trommer
Mariam Wallentin - stemme
Sofia Jernberg - stemme
Anna Högberg - altsaksofon
Mette Rasmussen - altsaksofon
Jonas Kullhammar - bassaksofon
Lotte Anker - tenorsaksofon
Goran Kajfes - kornett
Niklas Barnö - trompet
Mats Äleklint - trombone
Per-Åke Holmlander - tuba
Hild Sofie Tafjord - valthorn
Andreas Berthling - elektronikk
Finn Loxbo - gitar
Julien Desprez - gitar
Martin Hederos - tangenter
Mads Forsby - trommer