DANIEL-1170.jpg
Daniel Herskedal "Slow Eastbound Train"
Konserter
Fredag 17. juli 21:30
Molde Domkirke
Tilbake til programmet

Daniel Herskedal (f. 1982) er helt klart en av de mest spennende tubaistene i dag. Den musikalske utviklingen til moldenseren, som for tiden har base i København, kan nesten sees på som et speilbilde av tubaens reise i jazzen, der han tidlig i karrieren spilte i tradjazz-bandet Dixi, som nettopp hadde sitt utspring i et korpsmiljø, til det mer langt mer moderne og særpreget uttrykk han bruker i dag.

Tubaen var et ganske vanlig instrument i jazzens spede begynnelse. Instrumenteringen i tidlige før-jazzensembler i stor grad basert på korps og bestod oftest av messinginstrumenter. Først etter hvert fikk musikken innslag av piano, treblås og strengeinstrumenter i ulike sammensetninger. I dag er tubaister i jazz noe mindre vanlig, men de finnes da der ute. Og kanskje noe overraskende, gjerne i moderne og litt eksperimentelle omgivelser.

Veien til i dag har blant annet bestått av studier ved Jazzlinja ved NTNU, og senere en Master i jazztuba ved Rhythm Music Conservatory i København, hvor han også har vært tubalærer i ettertid. I tillegg har han spilt med artister og band som Django Bates, Jason Moran, Helene Bøksle, Trondheim Jazzorkester og Marius Neset. Herskedal har laget bestillingsverk til blant annet Olavsfestdagene (for Moskvapatriarkatets mannkor m.fl.), Soddjazz (for Helene Bøksle, Marius Neset m.fl.) og Moldejazz (Magic Pocket og Trondheim Jazzorkester).

Hans nyeste prosjekt og album heter Slow Eastbound Train og har blitt til i samarbeid med pianist Eyolf Dale, perkusjonist Helge Andreas Nordbakken og Trondheimssolistene (albumet er produsert av Erik Johannessen). Med unntak av en tolkning av Modest Mussorgskys «Bydlo», har Herskedal har skrevet musikken på albumet selv, og resultatet er like unikt som det er betagende; et resultat av hans mangslungne musikalske interessefelt og hans distinkte, tør vi si virtuose spillestil, i fellesskap med et knippe meget dyktige medmusikere.

Her er det innslag av hjemlig så vel som orientalsk folkemusikk, oppstemt jazzimprovisasjon og dansende rytmikk, fengende melodilinjer, så vel som ettertenksomme, sørgmodige og tydelig sakrale innslag. Sistnevnte karakteristikk spesielt skulle være et godt tegn på hvorfor Herskedals Slow Eastbound Train skulle passe utmerket i Molde Domkirke fredag kveld.

Besetning: Daniel Herskedal -Tuba

Helge Lien - Piano

Helge Andreas Norbakken - Perkusjon

Ragnhild Lien - Fiolin

Daniel Lazar - Fiolin

Isa Caroline Holmesland - Bratsj

Kaja Fjellberg Pettersen - Cello