Søk:
John McLaughlin & the 4th Dimension
johnm-godin_ad_sml1.jpg
John McLaughlin
John McLaughlin er tilbake i Molde 25 år etter konserten med Mahavishnu Orchestra i Idrettens Hus i 1986. Supergitaristen McLaughlin fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Miles Davis og har en fantastisk karriere bak seg. Med sitt nye band 4th Dimension fremstår han mer vital enn noen gang og billettene til hans konsert i Bjørnsonhuset 21. juli ventes å bli tidlig utsolgt.

Engelskfødte John McLauglin har i over 40 år vært en sentral gitarist, både innen tradisjonell samtidsjazz og i mer rock- og fusionpregete sammenhenger. I London midt på 1960-tallet samarbeidet han med blant andre Alexis Korner, Georgie Fame og Brian Auger før han I 1969 gjorde sin platedebut med trommeslageren Tony Oxley og saksofonisten John Surman.

Samme år dro McLaughlin til USA, der han via Tony Williams gruppe Lifetime snart ble involvert i Miles Davis elektriske jazzrevolusjon, blant annet på plata ”Bitches Brew”, der et av sporene til alt overmål bærer hans navn! Bedre skussmål innen jazz går det neppe an å få! Og McLaughlins rykte som en førsteklasses session-musiker førte etter hvert til samarbeid med såpass ulike utøvere som Carla Bley, Wayne Shorter - og The Rolling Stones! Sammen med gitarkollega Carlos Santana fikk han rundt 1973 stor interesse for indisk musikk og religion, noe som tydelig påvirker gruppene Mahavishnu Orchestra og ikke minst Shakti, som ble McLauglins to hovedprosjekter utover på 1970-tallet. I tillegg hadde han stor suksess i det akustiske triosamarbeidet med Al di Meola og flamenco-gitaristen Paco de Lucia, en gruppe som i årevis har vært en uslåelig referanse innen improvisert og virtuost gitarsamspill – både når det gjelder kreativitet og tempo. I 1986 dukket McLaughlin opp i Bertrand Taverniers oscar-nominerte film ”Round Midnight” med Dexter Gordon i hovedrollen.

De siste 20 årene har McLaughlin vært spesielt aktiv som komponist, og har skrevet musikk både for symfoniorkester og ballettforestillinger så vel som for de ulike band han har satt sammen. Han har tidvis vendt tilbake til musikere han spilte med tidligere i karrieren, men han har også hatt øynene åpne for nye musikere og mer moderne uttrykksformer. At hans kollegaer Pat Metheny, Jeff Beck, Carlos Santana, Eric Clapton og Frank Zappa alle har nevnt ham som forbilde og inspirator, er et selvsagt bevis for McLaughlins betydning for gitarjazzen – det samme er nødvendigvis godt over 100 plateutgivelser i eget og andres navn.

John McLaughlin – gitar, Etienne MBappé – bass, Gary Husband – keyboards/trimmer,
Ranjit Barot – trommer

www.johnmclaughlin.com


Utskriftvennlig versjon Del denne side